Herken jij jezelf hierin?

Herken jij jezelf hierin?

  • Vaak trek in zoetigheid
  • Moeite met afvallen
  • Chagrijnig/trillerig als je een aantal uur niet hebt gegeten
  • Moe, moe en nog eens moe

Misschien heb jij wel een instabiele bloedsuikerspiegel!

Ik ga je uitleggen hoe dit komt en wat je eraan kunt doen, want als deze wél in balans is voel je je fit en energiek. Ook zal je merken dat het veel makkelijker is om gewicht te verliezen!

Wanneer we eten worden de koolhydraten afgebroken tot glucose, en door de aanmaak van insuline wordt dit opgenomen in onze cellen. Komt er teveel glucose binnen dan wordt dit als reserve opgeslagen in onze spieren en lever. Als deze ook voorzien zijn dan slaat je lichaam de rest op als vet.
Hoe meer spiermassa, hoe meer glucose je op kunt slaan en er dus mínder naar je vetcellen gaat, hallo krachttraining!

Je weet nu dat koolhydraten worden afgebroken tot glucose, maar bij suiker en wit-meelproducten gebeurt dit razendsnel met als gevolg dat je lichaam een stoot insuline moet aanmaken!

Door het teveel aan insuline zakt de bloedsuikerspiegel weer heel snel en wat volgt is de bekende “suikerdip”. Je voelt je vermoeid en sloom en hierdoor vraagt je lichaam weer om die snelle suikers…een vicieuze cirkel.

Wat kun je hiertegen doen? We geven een aantal tips:

Eet veel vezels
Als je voeding veel vezels bevat zal de bloedsuikerspiegel geleidelijk verhogen. Vezels zitten met name in volle granen, peulvruchten, groenten en fruit. Fruit is hartstikke gezond maar bevat wel veel suiker, eet daarom altijd wat vet en/of eiwitten erbij. Je kunt bijvoorbeeld een schaaltje kwark erbij eten of een handje nootjes, op deze manier wordt die piek afgeremd. Ook vruchtensap bevat veel suiker dus drink dit niet te vaak.. Zorg dat je bij de lunch en avondeten lekker veel groenten binnenkrijgt. Ook kun je extra vezels innemen zoals psyllium, drink hier wel veel water bij.

Gebruik appelazijn
Appelazijn ontstaat bij het fermenteren van appels en dit zure drankje zorgt ervoor dat je lichaamscellen gevoeliger worden voor insuline waardoor de glucose uit het bloed goed opgenomen kan worden. Voeg een eetlepel appelazijn toe aan een glas water, en drink dit een kwartier voor de maaltijd met een rietje (zo bescherm je het tandglazuur)   

Start de dag met een eiwitrijk ontbijt
Eiwitten verzadigen goed en houden je bloedsuikerspiegel in balans. Eet als een ontbijt bijvoorbeeld een omelet met avocado of volle yoghurt met noten of eiwit pannenkoeken, dit heeft een gunstig effect op de rest van je dag. 

Eet de juiste vetten
Omega 3 vetten zorgen ervoor dat onze celmembranen lekker flexibel blijven zodat deze goed op insuline kunnen reageren. Dit belangrijk voor een efficiënte stofwisseling. Eet dus twee keer per week vette vis, of als je dit niet lust een kwalitatief goed supplement. Het is ook goed om kokosolie toe te voegen aan je maaltijden. Deze olie verzadigd goed en heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel. Meng bijvoorbeeld een lepeltje door een smoothie, roer het door je koffie of gebruik het tijdens het bakken.

Beweeg
Door te bewegen verbrand je de koolhydraten die je eet, en daarmee verlaag je dus de bloedsuikerspiegel. Maak bijvoorbeeld na de maaltijd een korte wandeling, al is het maar een kwartiertje. Dit is vrij eenvoudig in te passen in je leven, maar heeft een groot effect op je gezondheid. En last but not least..

Slaap!
Het is ontzettend belangrijk dat je voldoende slaapt want dit heeft een enorm effect op alle lichaamsfuncties. Als je gedurende de dag erg vermoeid bent krijg je al gauw trek in snelle suikers omdat je die energie nodig hebt, maar je weet nu dat je daarna die dip krijgt dus dan beland je in een vicieuze cirkel. 

Wil je toch lekker genieten van zo nu en dan wat zoetigheid, dan kun je ook stevia of erythritol gebruiken. Deze natuurlijke suikervervangers hebben geen enkel effect op je bloedsuikerspiegel, dus prima om toe te voegen aan bijvoorbeeld yoghurt of een dessert! 

Probeer eens wat van deze tips en kijk wat dit met jouw humeur en energielevel doet, succes!